Angst is een goede raadgever. Angst behoed je er namelijk voor om roekeloos gedrag te vertonen. Tot nu toe heeft angst voor een groot deel je leven gered. In het verkeer, in de omgang met elektrische apparaten, wanneer je als kind in een klimrek ging hangen of over een sloot ging springen etc. Er is niks mis met angst. Vraag eens aan mensen met een hoog risico beroep of ze wel eens bang zijn. Ze zullen bevestigend ja zeggen. Angst hoort bij het mens zijn. Onze angst (en) geven ons heel veel informatie over wie we daadwerkelijk zijn.
Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat faalangst ongemerkt kan overgaan in succesangst, dus neem je de stap niet. Dat achter de angst om kritiek te krijgen een zekere mate van onzekerheid kan zitten en dat degene die je pest, vaak de grootste angst heeft om zelf gepest te worden.
Angst onderdrukken
Angst hoort bij het leven. Angst wordt pas gevaarlijk als het wilt gaan onderdrukken. Als jij jezelf hebt wijsgemaakt dat je niet angstig mag zijn en je bent bijvoorbeeld bang om een project te verknallen, een deal mis te lopen, of je baan kwijt te raken, of een strafschop te missen in de laatste minuut voor open doel dan zou het zou pas raar zijn als je limbisch systeem in je hersenen niet zou reageren op bepaalde (bedreigende) situatie.
Als jouw doorzettingsvermogen op de proef wordt gesteld, zal je onlosmakelijk met angst te maken krijgen. Misschien met twijfel over de haalbaarheid van iets of de succesvolle afronding van hetgeen waar je mee bezig bent.
Ik maak wel eens de vergelijking met een bal. Laten we zeggen een bal.
Stel je voor dat je tot je middel in een zwembad staat. Met 1 hand druk je een vbal onder water. Dat kun je best lang volhouden als het moet. Je kan wat heen en weer lopen en met de andere arm kun je nog wat anders doen zoals zwaaien. De bal blijft onder water. Er komt een moment dat je even niet oplet. Wat gebeurt er dan? De bal ontsnapt vanonder je hand en vliegt uit het water omhoog. En als je pech hebt krijg je de bal vol in je gezicht. Zo werkt het ook met angst. Angst kun je wegdrukken. Maar het kost energie, je bent minder effectief, omdat het je energie kost. Hoe dieper je de angst weg wilt drukken hoe meer energie het kost en des te harder hij op een ongelegen moment terug zal komen.
Angst is wel degelijk een goede raadgever.
Wat je zou kunnen doen is de bal voor je te laten drijven. Je houdt hem als een waterpoloër voor je borst en beweegt je door het water. Je kunt nu beide armen gebruiken. Je bent effectiever terwijl je met kleine bewegingen de bal bij je houdt. De bal is er toch en hoort bij jou. Je geeft de bal een plek. Je erkent het feit dat je bang bent echter ga je door met bewegen. Door op deze manier met angst om te gaan kun je het adequaat en snel inzetten om succesvol gedrag te vertonen. Maak de bal niet groter dan hij is. Maak van een bal geen skippybal maar maak er ook geen golfbal van. Accepteer de grootte en de impact die het heeft. Geef het een plek en ga door met bewegen in het water.
Reactie schrijven